pátek 26. září 2014

Tak oni to fakt schválili!

Asi už to všichni víte, ale nedá mi to, abych také nevyjádřila své rozhořčení. Mluvím o právě schváleném zákonu o dětských skupinách, který požaduje, aby dětem v lesních školkách, které ponoří ruce umyté po záchodě do bláta, visely na věšáčcích nedotýkající se ručníky. Aby od počtu čtyř dětí měly k dispozici čtyři samostatné místnosti v sanitární oblasti - lesní školky, které mnohdy nemají ani zděnou budovu.
Aby skautské oddíly, které mají mezi členy děti předškolního věku a které se vám téměř zadarmo postarají na pár hodin týdně o dítě, zřídily ve svých klubovnách samostatné šatničky vybavené dětským šatním nábytkem. Pro pětileté děti je musejí mít, jakmile děti dosáhnou věku šesti let, už je mohou zrušit... Aby předškolní kluby, které dávají různě znevýhodněným (handicapovaným nebo třeba chudým) dětem možnost navštěvovat předškolní zařízení, měly kliky na oknech v požadované výšce...
Stát není schopný zařídit dostatek míst ve státních školkách, s tím jsme se smířili. Argumenty, že za pár let nebude dětí tolik, nás už nemohou rozhodit. My rodiče, ten problém řešíme teď. A také jsme si ho vyřešili - povětšinou rodičovské iniciativy založily různá alternativní zařízení. Bez pomoci státu, nic od něj nechtějí, vše platí sami. A ten stát jim bude házet klacky pod nohy? Místo toho, aby jim poděkoval?? 
Původně jsem opravdu věřila, že je to nějaký omyl. Omylem byly do zákona zahrnuty iniciativy, které tam nepatří, ale bylo navrženo řešení spočívající v dobrovolnosti registrace k dětským skupinám, situace je nakonec jednoduchá. Jenže on to není omyl, ona je to opět naprostá ignorace přání a zájmů občanů. Ani 14000 podpisů pod dvě petice nestačilo k pozměnění takovéhoto zákona.
Na aroganci v politice jsme zvyklí, ale když se její dopady přímo dotýkají našich dětí, znovu nás to zvedá ze židle. Jako tisíce dalších lidí nerozumím tomu, proč byl takový nesmysl schválen. Jediné, co bych jako důvod chápala, by byla snaha o potlačení veškeré jinakosti ve výchově. Vládnout stádu je přece nejjednodušší. Ale mně bude vždycky milejší, aby moje dítě ve školce raději ochutnávalo jehličí než dýchalo na procházce výfukové plyny. A vždycky budu protestovat proti tomu, když mi někdo tu první možnost bude chtít vzít...


2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. No, doufám, že to vytočilo dostatečné množství lidí, aby s tím ještě museli něco udělat

      Vymazat